11 november, waarom vieren we dat eigenlijk

11 November, waarom vieren we dat?

stmaarten 20091111 5 lampions (Klein)

Niet alleen is 11 november het begin van het carnavalsseizoen, het is ook Sint-Maarten.

 

 • Tijdens Sint-Maarten vieren dat Sint-Maarten, een bisschop van Tours, gedoopt is.
  Hij werd in 316 geboren in Hongarije en was een populaire heilige in de middeleeuwen.
  maar of we daar zo blij van worden weet ik niet. Zwarte piet mag niet meer, over de specerijen uit indonesie ligt een smet……….
 • Lang geleden was 11 november de dag waarop de oogst werd binnengehaald en het vee op stal ging.
  Er werden dankoffers uitgebracht en men brandde reinigende vuren om de vruchtbaarheid van het land en vee te bevorderen
 • Aanstaande 11 november is ook de dag dat het 100 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de 1e wereldoorlog

Een deel van het dorp is kerkelijk en kan zich er aan storen.
Een deel van het dorp stoort zich er aan dat er uberhaubt langs de deuren wordt gelopen.
Een deel van het dorp vindt dat het op zaterdag moet en
Een deel van het dorp vindt dat het op zondag de 11e gewoon doorgang moet vinden.
Een dan nog een deel van het dorp dat geen kinderen heeft…

Elders in het land wordt er eerst het verhaal van Sint Maarten opgevoerd ( in bijv kerk of gemeenschapshuis), daarna gaan alle kinderen samen in een grote optocht door de buurt met muziek erbij, en wordt geeindigd bij een grote troshoop, die in vuur wordt gestoken. Sint Maarten op zijn paard en de arme man zijn dan ook daar aanwezig.

Persoonlijk vind ik de zondag een rustdag, en zondag kan het regenen op de tijd dat er gelopen wordt. Maar of dat een steekhoudend argument is…?
Als ik de vorige alinea lees, ben ik van mening dat het prima op de zondag gehouden kan worden. Maar wel met het goede verhaal erbij.

Het is verder aan een ieder om er iets van te vinden en te handelen naar zijn of haar goedvinden. Maar drie dagen kinderen aan de deur is ook wat teveel van het goede.

SINT-MAARTEN: WAAROM VIEREN WE DAT EIGENLIJK?

>>.metro-nieuws<< 
Bron: LisaVermeij, Metro

11 NOV 2018

Het is deze zondag de 11e van de 11e. Niet alleen is 11 november het begin van het carnavalsseizoen, het is ook Sint-Maarten. Mocht je het vergeten zijn: een feestdag waarbij kinderen met een lampion aan de deur komen om liedjes te zingen en vervolgens snoep of fruit krijgen. Sint-Maarten werd in het verleden vooral in kleine dorpen gevierd, maar maakt de laatste jaren ook zijn intrede in grote steden. Mocht je je afvragen wat we vrijdagavond nu eigenlijk vieren, lees dan verder.

Waar wordt het gevierd?
Sint-Maarten wordt gevierd in Nederland, België, Noord-Frankrijk, Hongarije, sommige Duitstalige gebieden en Sint-Maarten. In Nederland verschilt het per regio hoe uitbundig Sint Maarten gevierd wordt. Het feest leeft vooral in kleine dorpen en wordt vooral gevierd in en rondom de provincie Utrecht, het oosten en het zuiden van het land. De laatste jaren gaan de kinderen in de provincie Friesland, Drenthe, Noord-Brabant en Noord-Holland ook steeds vaker de straat op. In Amsterdam werd het lange tijd niet gevierd, maar is Sint-Maarten de laatste jaren erg populair.

Wie is Sint-Maarten eigenlijk?
Tijdens Sint-Maarten vieren dat Sint-Maarten, een bisschop van Tours, gedoopt is. Zijn echte naam is Maarten van Tours. Hij werd in 316 geboren in Hongarije en was een populaire heilige in de middeleeuwen. Volgens de legende ontmoette hij bij een stadspoort in Frankrijk een bedelaar, die hij ter plekke de helft van zijn mantel gaf. Meer dan de helft kon hij niet geven: slechts de helft van de mantel was namelijk van Martinus zelf, de andere helft was van Rome. Ook zou hij diverse wonderen hebben verricht en mensen hebben genezen van hun ziekte.

Waarom vieren we Sint-Maarten op 11 november?
Martinus van Tours werd ongeveer 80 jaar, stokoud voor die tijd. Op 11 november werd hij begraven in Tours, Frankrijk.

Hoe vieren we Sint-Maarten?
Het verschilt een beetje per regio hoe Sint-Maarten gevierd wordt. Lang geleden was 11 november de dag waarop de oogst werd binnengehaald en het vee op stal ging. Er werden dankoffers uitgebracht en men brandde reinigende vuren om de vruchtbaarheid van het land en vee te bevorderen. Waarschijnlijk komt hier de traditie van de lampionnenoptocht vandaan. Volgens Feestdagen.nl zijn de tradities per regio anders. In de ene regio zou men Sint-Maarten vieren met optochten en in de andere regio zou Sint-Maarten gevierd worden met vreugdevuren. Wel zien we overal de lampionnenoptocht terug. Kinderen lopen langs de deuren met hun zelfgemaakte lampionnen, ze bellen aan, zingen een liedje en krijgen vervolgens snoep of fruit.

Wat geef ik aan de kinderen?
Hoewel de kinderen in een ver verleden nog stonden te springen om iets lekkers, zit de jeugd van tegenwoordig niet meer verlegen om een koekje of snoepje. Steeds vaker wordt er nu fruit uitgedeeld of kleine traktaties in de vorm van gummetjes, potloden of stickers.

Leer je kinderen het verhaal achter Sint maarten maar. Dát lijkt me een stuk belangrijker dan het incasseren van zo veel mogelijk snoep. Ik vertel míjn kinderen iig wel waarom wij tegenwoordig met onze lampionnetjes de deuren langs gaan

 • Aangemaakt op .
 • Aantal keren gelezen: 2187

© 2020 Plaatselijk Belang Oud Aengwirden | Sitemap